در تمام کشورهای جهان مردم برای وارد شدن به دانشگاه باید یک دورهی تحصیلی را طی کرده و مدرک قبولی در آن دوره را دریافت کنند. در کشور آمریکا نیز مدارک تحصیلی مشخصی برای ورود به دانشگاه لازم است که در این مطلب با آنها آشنا میشویم.
مدرک دیپلم یا diploma :
در کشور آمریکا هم مانند ایران دانش آموزان از شش سالگی وارد مدرسه میشوند و به مدت پنج سال دورهی ابتدایی یا primary elementary را میگذرانند. سپس وارد مقطع متوسطه یا secondary elementary میشوند که به دو بخش middle school یا همان مقطع راهنمایی و high school یا دبیرستان تقسیم میشود و هر کدام از این دورهها سه سال زمان میبرد .کلاسها هر سال اوایل سپتامبر یا شهریور آغاز شده و تا اوایل ماه می یا اردیبهشت ادامه دارد . پس از اتمام این دورهی تحصیلی به دانش آموزان مدرک diploma یا همان دیپلم داده میشود که با آن مدرک میتوانند در کالج و یا دانشگاه تحصیلات خود را ادامه دهند.
دورهی ابتدایی یا primary elementary:
دانش آموزان دورهی ابتدایی برای شروع به تحصیل دو گزینه دارند. مدارس خصوصی و مدارس دولتی. این مدارس از لحاظ سطح آموزش تفاوت چندانی ندارند اما مدارس دولتی بخشی از هزینههای دانش اموزان را از طریق مالیاتهایی که مردم به ایالتها دادهاند و بخش دیگر را از خود دولت تامین میکنند.
لازم به ذکر است که مدارس دولتی برای دانش آموزان مقیم امریکا رایگان و برای دانش آموزان بین المللی سالانه ۱۵ تا ۲۰ هزار دلار در سال هزینه دارد. اما مدارس خصوصی برای تمام دانش آموزان یکسان است و مبلغی حدود ۲۰ تا۲۵ هزار دلار هزینه دارد. دانش آموزان در این مقطع خواندن ، نوشتن، ریاضیات و زبان انگلیسی را فرا میگیرند.
مدارک مورد نیاز برای تحصیل در دورهی ابتدایی:
دانش آموزان بین المللی میتوانند در صورت داشتن شرایط تحصیل مانند پاسپورت و شناسنامه ، آخرین مدرک تحصیلی و تسلط بر زبان انگلیسی در مدارس دولتی یا خصوصی ثبت نام کنند.
دورهی متوسطه یا secondary elementary:
ورود به این دوره برای دانش آموزان بین المللی کمی سخت تر و نیازمند داشتن شرایط بیشتری است. دانش آموزان در مدارس متوسطه دروس انگلیسی ،ریاضی ،تربیت بدنی ، فیزیک، شیمی و زیست را فرا میگیرند.
هزینهی تحصیل در دبیرستانهای کشور آمریکا نسبت به شهر و نوع مدرسه متغیر است اما دانش آموزان بین المللی سالانه حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار دلار بابت شهریهی دانشگاه ،۳ هزار دلار بابت هزینهی آموزش و حدود ۶۰۰ دلار بابت بیمه پرداخت میکنند.
مدارک مورد نیاز برای تحصیل در دورهی متوسطه:
دانش آموزان خارجی که مدرک دورهی ابتدایی خود را از کشور دیگری دریافت کردهاند برای ادامه تحصیل در دورهی متوسطه در آمریکا به مدرک زبان انگلیسی، مدرک پایان دورهی دبستان ، پاسپورت و شناسنامه و کارنامهی سه سال گذشتهی خود نیاز دارند.
بورسیه در دورهی متوسطه:
شهریهی مدارس متوسطه تحت شرایط خاص شامل بورسیه نیز میشود که معمولا معیار سنجش آن معدل سال تحصیلی قبل است اما این بورسیه از سال اول به دانش آموزان خارجی تعلق نمیگیرد.
مدرک فوق دیپلم یا advanced diploma:
دانش آموزان میتوانند پس از گذراندن ۱۲ سال تحصیلات ابتدایی و متوسطه و دریافت مدرک دیپلم دو سال به تحصیل در کالج ادامه دهند . در یک تعریف جامع ، کالج به عنوان یک مرکز آموزشی نمونهی کوچکتر شده ی دانشگاه است که به عنوان یک دورهی میانی بین مدرسه و دانشگاه عمل میکند و علاوه بر اماده کردن دانشجو برای ورود به دانشگاه مدرکی کوتاه مدت نیز ارائه میدهد. در کالج به جای اینکه دانشجو یک رشتهی خاص را به صورت تخصصی ادامه دهد در انواع رشتههای تحصیلی آموزش میبیند و میتوانند با دید باز رشتهی مورد علاقهی خود را برای ادامه تحصیل در دانشگاه انتخاب کنند. به همین دلیل اگر دانشجو تمایل دارد سریعتر مدرک معتبر و تخصصی کارشناسی خود را بگیرد رفتن به کالج گزینهی مناسبی نیست و میتواند بعد از دبیرستان با مدرک دیپلم در ازمونهای ورود به دانشگاه شرکت کند. در صورت گذراندن دورهی کالج بعد از دوسال به دانشجویان این مرکز مدرک advanced diploma که معادل فوق دیپلم است داده میشود.
مدارک مورد نیاز برای تحصیل در کالج:
اگر دانشجو سه سال آخر دورهی متوسطه را در امریکا تحصیل کرده باشد نیازی به مدرک زبان انگلیسی ندارد. در غیر این صورت ارائهی مدرک تافل یا آیلتس برای ورود به کالج الزامی است.
بورسیه در کالج:
در اکثر کالجهای امریکا بورسیه با توجه به رزومه و سطح تحصیلی به دانشجو داده میشود و هزینههای دانشجو بین ۱۵ تا۱۰۰ درصد تامین میشود. اما کالج brea تنها کالج در کشور آمریکا است که هزینهی سال اول دانشجو را به طور کامل تامین میکند.
خلاصه:
در کشور آمریکا مانند دیگر کشورها وارد شدن به دانشگاه نیازمند طی کردن دورههای تحصیلی و گرفتن مدرک است. مدرک diploma یا همان دیپلم بعد از گذراندن ۱۲ سال تحصیلی در مدارس ابتدایی و متوسطه به دانش آموزان داده میشود که برای ورود به دانشگاه کافی است. اما گاهی دانش آموزان میخواهند قبل از ورود به دانشگاه یادگیری سطحیتر چند رشته را در محیطی کوچکتر تجربه کنند. در این صورت بعد از تمام شدن دورهی متوسطه به کالج رفته و دو سال در آنجا به گذراندن دورههای آموزشی مختلف میپردازند تا با دید بازتر رشتهی تحصیلی خود را انتخاب کنند. بعد از تمام شدن این دوره به دانشجویان مدرک فوق دیپلم یا همان advanced diploma داده میشود.
نتیجه گیری :
مدارس آمریکا با داشتن شرایط مناسب و پیشرفته ، استفاده از سیستم آموزشی بروز و تأمین هزینهی تحصیل دانش آموزان از طریق بورسیه از مناسبترین مدارس دنیا برای تحصیل هستند که با مدرک معتبر آنها که معادل مدرک دیپلم ایران است میتوان به معتبر ترین دانشگاهها رفت. همچنین کشور امریکا با اضافه کردن مراکز تحصیلی به نام کالج به سیستم آموزشی خود این امکان را به دانش آموزان داده تا بتوانند قبل از وارد شدن به دانشگاه با گذراندن دورهای کوتاه مدت و کسب مدرکی معادل فوق دیپلم با دید بازتر رشتهی تحصیلی خود را انتخاب کنند. در نتیجه این کشور بهترین شرایط را برای هر مقطع تحصیلی فراهم کرده است.