مهاجرت از دیرباز ابزاری برای مراوده بین فرهنگ های مختلف بوده که همواره مورد استفاده قرار گرفته. خود مبحث مهاجرت دارای ابعاد مختلف و گستردهای است که در جای خود میتواند مورد بررسی واقع شود. اگر بخواهیم یک پروسه مهاجرت را بررسی کنیم باید آن را از ابعاد مختلف مورد آنالیز قرار بدهیم. باید توجه داشت مهاجرت یک رنسانس در زندگی به حساب میآید که اگر در زمان خودش از ابعاد مختلف مورد محاسبه و آنالیز قرار نگیرد میتواند تمام زندگی ما را با چالشی بزرگ مواجه کند. اینکه تصمیم داشته باشیم از فرهنگ و وطنی که به آن تعلق داریم دل کنده و پای در یک فرهنگ و جامعه ثانی بگذاریم باید در ابتدا این موضوع را با افراد مختلف مطرح و از مشورت آنها استفاده نماییم. برای بررسی مقوله مختلف مهاجرت باید خیلی از موارد مورد بررسی ما قرار بگیرد. پای گذاشتن در خاکی که به آن تعلق نداریم شاید از نظر شرایط مادی ما را در وضعیت مناسبی قرار دهد اما در دراز مدت و بعد از کنار رفتن این ظواهر مشکلات خود را نیز پدید کرده و باعث میشود تا از کرده خود نادم و پشیمان شویم.
برای داشتن یک مهاجرت موفق باید ابتدا این موضوع را از زوایایی مانند تفاوت فرهنگی، تفاوت اقلیمی، تفاوت زمانی، دوری از خانواده و تفاوت قوانین مورد بررسی قرار دهیم و سپس اگر در مجموع بار مثبت این داستان از بار منفی آن بیشتر بود به مهاجرت فکر کنیم. اگر بخواهیم کورکورانه و صرفا به دلیل علایق شخصی و بدون مشورت و داشتن پشتوانه مالی در این زمینه اقدام کنیم دیر یا زود پشیمانی بی فایدهای را تجربه خواهیم کرد.
ترکیه کشوری در همسایگی ایران بوده که از تمدن ریشه داری بهرمند است. این مجاورت جغرافیایی باعث شده اشتراکات فرهنگی زیادی بین دو کشور وجود داشته باشد و همین سبب گشته تا سالانه مراودات توریستی زیادی بین این کشور و کشور ما انجام پذیرد. البته این موضوع که بخش قابل توجهی از مردم کشور ما ترک تبار یا آذری زبان هستند و با مردم ترکیه ریشهها و اشتراکات زیادی دارند (که از جمله آن میتوان به اشتراک زبانی اشاره کرد) نیز تاثیر بسزایی در ایجاد این اشتراکات فرهنگی و اجتماعی داشته.
ما در ادامه این مطلب قصد داریم کشور ترکیه را از لحاظ شاخصههایی که مطرح شد مورد بررسی قرار داده و برسیم به پاسخ این سوال که چرا کشور ترکیه برای اشخاصی که تصمیم به مهاجرت دارند مقصد مناسبی است.
تفاوتهای فرهنگی
یکی از مشکلاتی که در راه مهاجرت برای ما موجود است تفاوتهای فرهنگی بین دو کشور است. سخت است زندگی در فرهنگی که با فرهنگ ما متفاوت است. این موضوع برای مردم کشور ما که سابقه فرهنگی بالایی دارد سختتر هم میشود. شاید مردم کشوری که سبقه فرهنگی بالایی ندارد بتوانند خود را با فرهنگی نو مطابقت دهند اما این موضوع برای مردمی مانند مردم ما که در کشوری با سابقه فرهنگی بالا زندگی کردند مشکلی قابل توجه است. کشور ترکیه به دلیل نزدیکی جغرافیایی، هم زبان و هم نژاد بودن با بخش قابل توجهی از مردم ترک تبار کشور ما و اشتراکات اجتماعی فراوان مقصدی مناسب برای افرادیست که قصد مهاجرت دارند.
تفاوتهای اقلیمی
تفاوتهای اقلیمی و جغرافیایی نیز از مواردی است که میتواند در یک پروسه مهاجرت برای ما تولید مشکل نماید. اینکه عمری در یک کشور سرسبز با آب و هوای مناسب زندگی کرده باشیم بعد به بخواهیم به یک کشور گرم و خشک مهاجرت کنیم شرایط سختی را برای ما رقم میزند. مجاورت جغرافیایی بین ایران و ترکیه باعث آن شده تا دو کشور از نظر اقلیمی نیز شباهات زیادی داشته باشند. همین موضوع میتواند دلیل انتخاب کشور ترکیه به عنوان مقصدی مناسب برای مهاجرت باشد.
تفاوت زبانی
اینکه زبان مردم یک کشور را متوجه نشویم خود معضل بزرگی در زمینه مهاجرت است. همین موضوع باعث آن شده تا افرادی که قصد مهاجرت به هر کشوری را دارند ابتدا به دنبال یادگیری زبان آن کشور باشند. کشور ترکیه از نظر زبانی نیز اشتراکات زیادی با زبان کشور ما دارد و باز به دلیل وجود چندین شهر که مردم آن از نژاد ترک هستند توانسته اشتراکات زبانی زیادی بین مردم دو کشور برقرار نمایند. فراگیری زبان ترکی برای مردم ما نسبت به سایر زبانها سادهتر بوده و از این جهت میتواند کمک شایانی به فراگیری هرچه سریعتر این زبان نماید.
دوری از خانواده
معضل بزرگ بعدی که در زمینه مهاجرت وجود دارد بحث دوری از خانواده بوده که این موضوع نیز برای ما تولید مشکل مینماید. هرچه فاصله کشوری که به آن مهاجرت کردیم از کشور ما دور باشد و قوانین تردد و رفت و آمد بین دو کشور سختگیرانه تر باشد میتواند ما را با مشکلات زیادتری در این زمینه مواجه میکند. کشور ترکیه به دلیل مجاورت جغرافیایی و مراودات سیاسی مثبت بین دو کشور در زمینه رفت و آمد سهولت بیشتری برای ما دارد و اقامت در آن کشور میتواند از این جهت برای ما مفید واقع شود تا هر زمان که خواستیم با خانوادههای خود دیدار داشته باشیم.
تفاوت قوانین
تفاوت بین قوانین موجود در دو کشور متفاوت موضوعی است که میتواند به خصوص در اوایل مهاجرت برای ما یک معضل بزرگ محسوب شود. قوانین اجتماعی گرفته، تا قوانین رانندگی، قوانین مالیاتی و قوانین شغلی از جمله مواردی هستند که جزو اختلافات بین دو کشور محسوب میشود. این تفاوتها به خصوص بین کشورهای آسیایی و اروپایی ملموستر بوده و شرایط سختری برای مهاجرین ایجاد مینماید. این موضوع نیز مانند دیگر موارد بین دو کشور همسایه ایران و ترکیه بروز کمتری داشته و تولید مشکلات کمتری مینماید.
پس از بررسی تمامی این موارد نکتهای که باید مورد توجه ما قرار بگیرد این است که هرچه بین کشوری که در آن زندگی میکنیم و بزرگ شدیم و کشوری که به آنجا مهاجرت میکنیم اشتراکات فرهنگی بیشتری وجود داشته باشد هنگام استقرار و زندگی در آنجا کمتر دچار مشکل میشویم. از این گذشته هرچه فاصله دو کشور نزدیکتر باشد به طبع احتمال سهولت بیشتری برای تردد بین آنها وجود دارد که این نکته نیز میتواند در مبحث مهاجرت و دیدار با خانواده برای ما مفید واقع شود. با آنالیز تمامی این موارد میتوان نتیجه گرفت کشور ترکیه یکی از بهترین گزینههای مهاجرت برای مردم ما میباشد.